טופס 3 כיבוי אש: מתי צריך אישור תקינות חשמל ותאורת חירום ואיך מורידים את הטופס הרשמי
אם הגעתם לחפש טופס 3 כיבוי אש, כנראה שלא באמת חיפשתם טופס. ברוב המקרים מה שמנסים להבין בשלב הזה הוא הרבה יותר פשוט: מה רוצים ממני, למה ביקשו דווקא את האישור הזה, והאם מדובר בעוד קובץ שצריך להוריד או במשהו שבאמת צריך לבדוק בשטח.
זה קורה בדרך כלל כשעסק חדש עומד להיפתח, כשנמצאים בתוך רישוי, לפני ביקורת, או רגע אחרי שיפוץ כשפתאום מתברר שיש עוד דרישות שלא חשבו עליהן עד הסוף. בשלב הזה עולות לא מעט שאלות: האם מדובר רק בתאורת חירום, האם זה קשור גם לשלטי יציאה, מה בודקים, ומי בכלל אמור לחתום על האישור. בחלק מהמקרים הדרישה עולה כחלק מהתהליך של אישור כיבוי אש לעסק.
בפועל, טופס 3 הוא האישור שנוגע לתקינות מערכת החשמל ותאורת החירום. כלומר, לא מספיק שיש גופי תאורה או שלט יציאה על הקיר. צריך לוודא שהם באמת עובדים כמו שצריך, ושברגע האמת אפשר יהיה להסתמך עליהם.
מה זה בעצם טופס 3 כיבוי אש?
במילים פשוטות, זה אישור שאמור להראות שמערכת החשמל הרלוונטית, תאורת החירום ושילוט היציאה במקום נבדקו ונמצאו תקינים.
מבחינת בעל עסק, המשמעות היא די ברורה: אם תהיה הפסקת חשמל או אירוע חירום, אנשים צריכים להיות מסוגלים לראות לאן יוצאים, להבין איפה המעבר הבטוח, ולא להישאר בחושך או בבלבול. לכן הטופס הזה לא עוסק רק בעניין טכני, אלא במשהו מאוד בסיסי בבטיחות של המקום.
הרבה פעמים רק בשלב הזה מבינים שתאורת חירום היא לא סתם עוד פריט שמתקינים כדי לסמן וי. היא אמורה לעבוד בדיוק כשבאמת צריכים אותה.
- טופס 3 כיבוי אש הוא לא רק קובץ להורדה - ברוב המקרים, מי שמחפש את הטופס מנסה להבין אם מערכת החשמל, תאורת החירום ושילוט היציאה במקום באמת תקינים ועומדים בדרישה.
- עצם ההתקנה לא אומרת שהכול תקין - שלט יציאה או גוף תאורת חירום שקיימים בשטח לא מספיקים בפני עצמם. צריך לבדוק שהם פועלים בפועל ונותנים מענה אמיתי בשעת חירום.
- הדרישה לטופס 3 עולה בדרך כלל בשלבים קריטיים - פתיחת עסק, רישוי, ביקורת או שיפוץ הם מצבים נפוצים שבהם מגלים שצריך להשלים את האישור הזה, ולכן כדאי לבדוק את הדברים מראש ולא ברגע האחרון.
- עבודה מסודרת מראש יכולה לחסוך עיכובים מיותרים - כשמבינים בזמן מה צריך לבדוק, מי הגורם שאמור לאשר ומה מצב המערכת בפועל, אפשר להתקדם בצורה רגועה ובטוחה יותר. מיקוד אבטחה מלווה עסקים ומבנים בבדיקת מערכות כיבוי אש והיערכות נכונה מול דרישות הבטיחות.
מתי באמת צריך את טופס 3?
ברוב המקרים טופס 3 עולה כשמבקשים להציג אישור על תקינות תאורת החירום והמערכת החשמלית הרלוונטית. זה יכול לקרות לפני פתיחת עסק, כחלק מהליך רישוי, לפני ביקורת, או כשיש דרישה להשלים אישורים על אמצעי בטיחות ופינוי. מי שנמצא בתחילת הדרך מול הרשויות, כדאי שיבין גם את ההקשר הרחב יותר של דרישות כיבוי אש ברישוי עסקים.
יש גם מקרים שבהם בעל העסק בטוח שהכול כבר מסודר. הוא רואה שיש שלט יציאה, יש גוף תאורת חירום, ואומר לעצמו שכנראה אין מה לדאוג. אבל לא פעם דווקא בנקודה הזאת מגלים שהמערכת קיימת, רק שהיא לא באמת נבדקה, לא בטוח שהיא פועלת כמו שצריך, או שיש פער בין מה שרואים בעין לבין מה שנדרש בפועל.
האם כל עסק חייב טופס 3?
לא בהכרח. לא כל עסק מקבל בדיוק את אותן דרישות, ולא בכל מקום מבקשים את אותו סט אישורים.זה תלוי בסוג העסק, במבנה, בגודל המקום, בדרישות הרישוי, ובמה שקיים בפועל.
מצד שני, בהרבה מאוד מקומות יש דרישה לתאורת חירום, לשילוט יציאה ולבדיקת המערכת הרלוונטית, ולכן לא מעט בעלי עסקים כן נתקלים בטופס הזה בדרך. כלומר, לא נכון להגיד שכל עסק חייב אוטומטית טופס 3, אבל כן נכון לומר שזה ממש לא חריג לפגוש את הדרישה הזאת.
מה בודקים לפני שמנפיקים טופס 3?
כאן הרבה אנשים מניחים שאם הכול מותקן, אז הכול גם תקין. בפועל, אלה שני דברים שונים.
טופס 3 לא בא לאשר שיש שלט יציאה או גוף תאורה. הוא בא לשקף שהמערכת נבדקה ושהיא באמת נותנת מענה. זה אומר שבודקים אם תאורת החירום פועלת, אם השילוט תקין, אם יש מענה במקרה של הפסקת חשמל, ואם המערכת במצב שאפשר להסתמך עליו. במקרים רבים זו חלק מתמונה רחבה יותר של בדיקת מערכות כיבוי אש והבנה האם כל מרכיבי הבטיחות במקום עובדים כמו שצריך.
ופה בדיוק צצות הרבה מהבעיות:
- יש שלט יציאה, אבל הוא לא עובד.
- יש תאורת חירום, אבל ברגע שצריך אותה היא לא מחזיקה.
- יש משהו שמותקן כבר שנים, אבל אף אחד לא בדק אותו כמו שצריך.
לכן, אם ביקשו מכם טופס 3, לא מספיק רק להוריד קובץ. קודם צריך להבין מה מצב המערכת באמת.
למה תאורת חירום היא חלק כל כך חשוב בטופס הזה?
כי בסוף, ברגע חירום, הדברים הכי בסיסיים הם גם הכי חשובים. אם אין תאורה, אם היציאה לא מסומנת כמו שצריך, או אם אנשים לא מבינים לאן לפנות, גם אירוע קטן יכול להפוך למשהו הרבה יותר מסוכן.
טופס 3 יושב בדיוק על הנקודה הזאת. הוא נועד לוודא שברגע שבו החשמל נופל או שיש צורך בפינוי, המקום לא נשאר בלי מענה. מבחינת בעל עסק, זה לא משהו שצריך לחשוב עליו רק כדי לעבור ביקורת, אלא חלק מהאחריות הבסיסית על מי שנמצא במקום.
מי אמור למלא את טופס 3?
זה לא טופס שבעל העסק ממלא לבד.
כדי שהאישור יהיה רלוונטי, צריך שגורם מתאים יבדוק את המערכת ויוכל לאשר אותה. המשמעות מבחינתכם פשוטה: אם ביקשו טופס 3, לא מספיק למצוא את הקובץ. צריך גם לוודא שמי שבודק את הדברים הוא הגורם המתאים ושאפשר להוציא אישור מסודר על המצב בשטח.
טעויות נפוצות שכדאי להימנע מהן
- הטעות הראשונה היא לחשוב שאם יש תאורת חירום, אז אין יותר מה לבדוק.
- טעות שנייה היא לחכות לרגע האחרון, ואז לגלות שמשהו קטן שלא בדקו מעכב עכשיו את כל הפתיחה או הביקורת.
- טעות שלישית היא להניח שמה שהיה בנכס לפני שנכנסתם אליו בהכרח תקין ומתאים. ויש גם את מי שמוריד טופס ממקור לא רשמי, במקום לעבוד ישר מול המקור המעודכן.
בסוג כזה של אישורים עדיף לעבוד מסודר, כי לפעמים דווקא מה שנראה כמו פרט קטן הוא מה שעוצר את כל התהליך.
איך מורידים את טופס 3 הרשמי?
אם כבר ברור שזה הטופס שאתם צריכים, הכי נכון להוריד אותו מהאתר הרשמי של כבאות והצלה.מחפשים את הטופס הרשמי? מומלץ להוריד אותו ישירות מאתר gov.il של כבאות והצלה.
חשוב רק לזכור: הורדת הקובץ לא באמת פותרת את העניין. אם המערכת לא נבדקה, אם יש תקלה, או אם משהו לא עובד כמו שצריך, הטופס לבדו לא יקדם אתכם.
מה חשוב לזכור לפני שמתקדמים עם טופס 3
בסוף, טופס 3 הוא לא סתם עוד מסמך שצריך לצרף. הוא מגיע בדרך כלל כשצריך להראות שמערכת חשמל רלוונטית, תאורת חירום ושילוט יציאה באמת נבדקו ואפשר להסתמך עליהם.
לכן, השאלה החשובה היא לא רק איפה מורידים אותו, אלא אם מה שמותקן אצלכם באמת עובד, ואם אפשר להתקדם בלי לגלות ברגע האחרון שיש משהו קטן שלא נבדק ופתאום תוקע הכול. אם אתם מתקרבים לביקורת, שווה לעבור גם על צ'ק ליסט לפני ביקורת כיבוי אש לעסק כדי להבין מה עוד כדאי לבדוק מראש.
אם ביקשו מכם טופס 3 ואתם עדיין לא בטוחים מה באמת צריך לבדוק לפני שמתקדמים, עדיף להבין את זה מראש ולא כשהלחץ כבר מתחיל.
שאלות נפוצות על טופס 3 כיבוי אש
מה זה טופס 3 כיבוי אש?
טופס 3 הוא אישור תקינות שקשור למערכת חשמל ותאורת חירום. בפועל, הוא נועד להראות שהרכיבים הרלוונטיים נבדקו ונמצאו תקינים לצורך בטיחות ופינוי.
מתי צריך טופס 3?
בדרך כלל כשנמצאים לפני פתיחת עסק, בתוך הליך רישוי, לפני ביקורת, או כשמבקשים להשלים אישורים על תאורת חירום ושילוט יציאה.
האם טופס 3 קשור לתאורת חירום?
כן. זה אחד החלקים המרכזיים בטופס. המטרה היא לוודא שתאורת החירום והכוונת היציאה באמת יתנו מענה במקרה של הפסקת חשמל או מצב חירום.
מי ממלא טופס 3?
לא בעל העסק עצמו, אלא גורם מתאים שאמור לבדוק את המערכת ולתת אישור על תקינותה.
האם כל עסק חייב טופס 3?
לא תמיד. זה תלוי בסוג העסק, במבנה, בדרישות הרישוי ובמה שקיים בפועל. יחד עם זאת, בהרבה מאוד עסקים כן עולה דרישה מהסוג הזה.
איפה מורידים את הטופס הרשמי?
הדרך הנכונה היא להוריד אותו ישירות מהאתר הרשמי של gov.il דרך עמוד הטפסים של כבאות והצלה.
מיקוד תקשורת ובטחון נוסדה בשנת 1989 והיא מספקת מענה לצרכים השונים בתחום האש, התקשורת והביטחון. החברה מסייעת, מייעצת, מלווה, מתכננת ומקימה פרויקטים של מערכות כיבוי אש, מערכות גילוי אש, ספרינקלרים, מערכות בית חכם ומערכות תקשורת והגנה מקיפים ללקוחות פרטיים, עסקיים וציבוריים. צרו קשר ובואו לבחון את אפשרויות המיגון, הבקרה והאבטחה המתאימות לכם, בבית או בעסק, הצטרפו לקהל לקוחותינו.