כל מערכת עובדת לבד? בדיקת אינטגרציה בודקת מה קורה כשכולן צריכות לעבוד יחד
בדיקת אינטגרציה כיבוי אש, המכונה גם בדיקת משטר הפעלות, בוחנת את הקשר בין מערכות החירום במבנה. לא מספיק שמערכת גילוי האש, הכריזה או שחרור העשן תקינות בפני עצמן: בזמן אירוע הן צריכות להגיב זו לזו בהתאם לתרחיש שנקבע. הבדיקה מאפשרת לזהות פערים בתקשורת, בחיוויים, בסדר הפעולות ובהפעלות שלא תמיד מתגלים בבדיקה רגילה של מערכת בודדת.
מהי בדיקת אינטגרציה למערכות כיבוי אש?
בדיקת אינטגרציה בוחנת כיצד מערכות בטיחות האש והמערכות התומכות במבנה מגיבות כאשר מתרחש תרחיש חירום. המטרה אינה רק לקבל תשובה של "תקין" או "לא תקין" על כל מערכת בנפרד, אלא לוודא שהתגובות ביניהן מתרחשות בסדר ובאופן שנקבעו.
לדוגמה, אירוע שמתחיל במערכת גילוי אש עשוי לדרוש במבנה מסוים הפעלת התרעה או כריזה, שחרור עשן, שינוי מצב מעליות, פעולת דלתות אש, חיווי בפנל כבאים או פעולות נוספות בהתאם למשטר ההפעלות.
בעלי מבנים מחפשים את השירות גם תחת הביטויים בדיקות אינטגרציה למערכות כיבוי אש, בדיקת אינטגרציה בבניין, אינטגרציה למערכות כיבוי אש או אישור אינטגרציה למבנה.
בדיקת מערכת מתמקדת בתקינות של מערכת מסוימת. בדיקת אינטגרציה בוחנת את התגובה המשותפת: האם מערכת אחת מפעילה את המערכות האחרות כפי שנדרש בתרחיש החירום.
למה מערכת תקינה עדיין יכולה להיכשל בזמן אינטגרציה?
התקלה לא תמיד נמצאת בתוך המערכת עצמה. לעיתים היא נמצאת דווקא בקשר בינה לבין מערכת אחרת.
פקודה שלא עוברת
רכזת הגילוי מזהה אירוע, אך מערכת אחרת אינה מקבלת את פקודת ההפעלה.
תגובה בסדר שגוי
כל הרכיבים עובדים, אבל סדר הפעולות אינו תואם לתרחיש שנקבע.
חיווי לא נכון
מערכת פועלת בשטח, אך לוח הבקרה או פנל הכבאים מציגים מצב אחר.
שינוי שלא עודכן
הוחלפה מערכת או רכזת, אבל משטר ההפעלות נשאר כפי שהיה בעבר.
בעיה בין ספקים
שתי מערכות תקינות בנפרד, אבל הממשק ביניהן לא הוגדר או לא תואם.
תרחיש שלא נבדק
חלק מההפעלות נבדקו, אך מצב חירום מסוים לא נבחן בפועל.
מהי הוראת נציב 536 ומה הקשר למשטר הפעלות?
הוראת נציב 536 עוסקת במשטר הפעלות של מערכות בטיחות אש ובאינטגרציה ביניהן. כאשר קיימת דרישה למשטר הפעלות, המטרה היא להגדיר ולבדוק כיצד המערכות צריכות להגיב זו לזו בזמן תרחישי חירום.
דרישות כבאות עשויות לכלול הפעלת מערכות בטיחות אש ומשטר הפעלות בהתאם להוראה 536, בהתאם לסוג המבנה או העסק ולדרישות החלות עליו.
לפי המידע שמפרסמת כבאות והצלה, בדיקת משטר ההפעלות לפי הוראה 536 מבוצעת על ידי מכון התקנים הישראלי או מעבדה מוכרת לת"י 1220 חלק 3. בתנאים שנקבעו על ידי כבאות, בדיקה תקופתית יכולה להתבצע גם על ידי גורם מוסמך העומד בדרישות הנוהל.
אילו מערכות עשויות להשתתף בבדיקת האינטגרציה?
לא כל מבנה כולל את כל המערכות. הבדיקה נבנית לפי המערכות והתרחישים הרלוונטיים למקום הספציפי.
מה בודקים בפועל בין מערכת למערכת?
המטרה היא להשוות בין התגובה שנדרשה לבין מה שמתרחש בפועל בשטח.
| מערכת או אירוע | מה בודקים? | דוגמה לפער אפשרי |
|---|---|---|
| גילוי אש | האם גילוי באזור מסוים גורם להפעלות שנקבעו עבור אותו תרחיש | מתקבלת אזעקה אך מערכת נלווית אינה מופעלת |
| כריזה | האם ההתרעה מופעלת באזור ובשלב הנכונים | הכריזה פועלת באזור שגוי או אינה מופעלת |
| שחרור עשן | האם מפוחים, פתחים ורכיבים נלווים מגיבים לתרחיש | מתקבלת פקודה אך אחד הרכיבים אינו מגיב |
| מעליות | האם הן עוברות למצב החירום שנקבע למשטר ההפעלות | תגובה שונה מהתרחיש שהוגדר |
| חשמל ומיזוג | האם מתרחשים הניתוקים או השינויים שנדרשו | ציוד ממשיך לפעול למרות פקודת החירום |
| פנל כבאים | האם מתקבלים חיוויים ומצבי שליטה בהתאם למערכות | המערכת פועלת אך החיווי אינו משקף זאת |
איך מתבצעת בדיקת אינטגרציה בבניין?
לפני שמפעילים תרחישים, צריך להבין מה נמצא במבנה ומה אמור לקרות.
אוספים תיעוד
תוכניות, טבלאות, אישורים ומידע על המערכות הקיימות.
ממפים את המערכות
מזהים אילו מערכות משתתפות בכל אחד מתרחישי החירום.
עוברים על משטר ההפעלות
מגדירים מה אמור להפעיל מה ובאיזה סדר.
מפעילים תרחישים
בודקים בשטח את התגובות והחיוויים בפועל.
מתעדים פערים
מרכזים ממצאים, תקלות והשלמות שנדרשות להמשך.
מערכות גילוי, אינטגרציה וניתוקי חשמל – כך החיבור בין המערכות נראה בשטח
בסרטון ניתן לראות דוגמאות למערכות גילוי עשן ולמערכות נוספות המשתלבות במערך בטיחות האש, כולל אינטגרציה וניתוקי חשמל. זו בדיוק הסיבה שבבדיקת אינטגרציה מסתכלים על המערך כולו ולא על רכיב בודד.
מתי כדאי לבדוק אם נדרשת בדיקת אינטגרציה מחדש?
שינוי במערכת אחת יכול להשפיע על שרשרת שלמה של פעולות במערכות אחרות.
החלפת רכזת גילוי אש
כדאי לוודא שהממשקים והפקודות למערכות האחרות נשמרו.
הוספת מערכת חדשה
כאשר מערכת חדשה צריכה להשתלב בתרחישי החירום.
שינוי במבנה
חלוקה חדשה של אזורים עשויה לשנות את משטר ההפעלות.
שינוי בשחרור עשן
החלפת מפוחים, לוחות או רכיבי שליטה.
שינוי בכריזה
שינוי אזורים, בקרים או ממשקים עם מערכת הגילוי.
פער בין תיעוד לשטח
כאשר משטר ההפעלות הקיים כבר אינו משקף את המערכות בפועל.
מה הקשר בין בדיקת אינטגרציה לת"י 1220 חלק 3?
מערכת גילוי האש היא לעיתים נקודת ההתחלה של שרשרת ההפעלות במבנה. היא עשויה להעביר פקודות למערכות נוספות בהתאם למשטר ההפעלות שנקבע.
לכן קיימת זיקה ישירה בין בדיקת משטר ההפעלות לבין ת"י 1220 חלק 3, וגם כבאות והצלה מתייחסת לתקן במסגרת הגדרת הגורמים המבצעים את הבדיקה.
אם אתם צריכים לבדוק בנפרד את מערכת הגילוי, ניתן לקרוא גם על מערכות גילוי אש ועשן .
בדיקת אינטגרציה ובדיקת מערכות כיבוי אש הן לא אותה בדיקה
בדיקת מערכת
מתמקדת במערכת מסוימת: האם הרכיבים שלה תקינים, פועלים ומקבלים תחזוקה כנדרש.
בדיקת אינטגרציה
מתמקדת בקשרים בין המערכות: האם פעולה או אירוע במערכת אחת גורמים לתגובה הנכונה במערכות האחרות.
לבדיקות תקינות של המערכות עצמן, ניתן לעיין בעמוד בדיקת מערכות כיבוי אש .
אילו פערים נפוצים מתגלים בבדיקת אינטגרציה?
צריכים אישור אינטגרציה למבנה?
אם קיבלתם דרישה לאישור אינטגרציה או לבדיקת משטר הפעלות, כדאי להתחיל בזיהוי הדרישה המדויקת: מה נדרש לבדוק, אילו מערכות משתתפות בתרחישים ומי הגורם שנדרש לבצע או לאשר את הבדיקה.
במקרים מסוימים הדרישה מופיעה במסגרת תהליך בנייה, אכלוס, רישוי עסק או ביקורת בטיחות אש, ולכן חשוב לעבוד לפי המסמכים הספציפיים של המבנה ולא להסתפק בדו"ח כללי.
אם בדיקת האינטגרציה נדרשת במסגרת השלמת מבנה, כדאי לבדוק במקביל גם את הדרישות בעמוד אישור כיבוי אש לטופס 4 .
איך מיקוד יכולה לסייע לפני בדיקת האינטגרציה?
כאשר כמה מערכות של ספקים שונים צריכות לעבוד יחד, חשוב להגיע לבדיקה כשהמערכות עצמן והממשקים ביניהן מוכנים.
כאשר נדרש ליווי רחב יותר מול דרישות בטיחות האש, ניתן לקרוא גם על יועץ בטיחות אש .
כדאי לבדוק את המערכות לפני שמתחילים את הבדיקה הרשמית
אם יש לכם טבלת משטר הפעלות, דרישה של כבאות, דו"ח קודם או מערכות שעברו שינוי, אפשר להתחיל מהם ולבדוק אילו פערים במערכות ובממשקים כדאי לטפל בהם מראש.
שאלות נפוצות על בדיקת אינטגרציה כיבוי אש
תשובות קצרות לשאלות שעולות לפני בדיקת משטר הפעלות.
בדיקת מערכת בוחנת מערכת מסוימת בפני עצמה. בדיקת אינטגרציה בוחנת האם כמה מערכות מגיבות זו לזו בהתאם למשטר ההפעלות ולתרחישי החירום שנקבעו למבנה.
לא. הצורך בבדיקה תלוי במערכות הקיימות, באופי המבנה ובדרישות בטיחות האש החלות עליו. כאשר קיימת דרישה למשטר הפעלות, יש לפעול לפי הדרישה הספציפית שניתנה למבנה.
לפי כבאות והצלה, בדיקת משטר ההפעלות מתבצעת על ידי מכון התקנים הישראלי או מעבדה מוכרת לת"י 1220 חלק 3. לגבי בדיקות תקופתיות קיימת אפשרות, בתנאים שנקבעו בנוהל, לביצוע על ידי גורם מוסמך.
אין משך אחיד לכל מבנה. הזמן תלוי בכמות המערכות, במספר התרחישים שיש לבדוק, במורכבות המבנה ובפערים שמתגלים במהלך התהליך.
כאשר נדרשת בדיקת משטר הפעלות, התיעוד צריך להראות שהבדיקה בוצעה בהתאם לדרישה הרלוונטית. סוג האישור והגורם שנדרש להפיק אותו תלויים בהליך ובדרישות שנקבעו למבנה.
שינוי ברכזת, בממשק, במערכת כריזה, שחרור עשן, חשמל או מערכת אחרת שמשתתפת במשטר ההפעלות עשוי להשפיע על האינטגרציה. לכן יש לבדוק האם נדרש לעדכן את התיעוד ולבצע בדיקה נוספת.
מתעדים את הפערים, מזהים לאיזו מערכת או ממשק הם קשורים, מטפלים בתקלה ולאחר מכן בודקים מחדש את התרחיש הרלוונטי בהתאם להנחיות ולדרישות הבדיקה.
מיקוד תקשורת ובטחון נוסדה בשנת 1989 והיא מספקת מענה לצרכים השונים בתחום האש, התקשורת והביטחון. החברה מסייעת, מייעצת, מלווה, מתכננת ומקימה פרויקטים של מערכות כיבוי אש, מערכות גילוי אש, ספרינקלרים, מערכות בית חכם ומערכות תקשורת והגנה מקיפים ללקוחות פרטיים, עסקיים וציבוריים. צרו קשר ובואו לבחון את אפשרויות המיגון, הבקרה והאבטחה המתאימות לכם, בבית או בעסק, הצטרפו לקהל לקוחותינו.